Hur fungerar pulsklockan??

Denna fråga stod i min tidning ALLAS som jag fått i födelsedagspresent.

Här är svaret:

Det har bilvit intressant med pulsträning eftersom man då kan sätta olika mål med sin träning. För att begripa detta enklast bör vi göra skillnad mellan lågintesiv, medelhård och högintensivträning.
För att kunna hitta sin egen pulszon måste man veta maxpuls och vilopuls. Om du gillar att löpa kan du bestämma din maxpuls för löpning genom att värma upp och sedan springa 400 meter så snabbr du kan och försöka öka så mycket du kan de sista 100 meterna. Den puls du har när du närmar dig målet är din maxpuls i den grenen. Om du inte orkar göra detta testet utan ändå vill på ett ungefär ha din maxpuls kan du ta 220 minus din ålder vilket då skulle ge XX i maxpuls eller 210 minus halva din ålder vilket då skulle ge XX i maxpuls (MP).
För att sedan räkna ut de fem pulszonerna ska man i zon 1 ha 65% av MP och här ska man ligga om man vill ha uppvärming. I zon 2, 65-75% av MP, får man basunderhållsträning. I zon 3, 75-85% av MP, får man ökad aerobisk kapacitet och i zon 4, 85-90% av MP, når man sin anaeroba tröskel, dvs man börjar få mjölksyra. I zon 5, 90-100% av din MP, är man på högintensiv träning som bara kan göras i kortare intervaller.
Det är viktigt att kombinera dessa fem pulszonerna, så att man kan utvecklas. Man kommer aldrig att öka sin kapacitet om man håller sig i zon 1 och 2. Omvänt får man aldrig vila om man alltid tränar i zon 4 eller högre. Musklerna och hjärtat ska ju komma ner i viloläge för att kunna orka bygga upp sig i nästa hårda träningspass.
Konsten är att kombinera lättare träning med hård träning. De som önskar förbränna fett ska ligga i zon 2 i mellan 30 och 60 minuter- De som vill öka sin kondition ska variera mellan de olika zonerna i intervall, emellanåt ligga i zon 4 eller däröver. En pulsklock där man kan ställa in sina egna zooner är bra och stimulerande för träningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0